Прогрес. Заедно!

Източници на предизвестен провал

Няма по-сигурен начин да се провалим от това да се предадем преди да сме постигнали това, което искаме. Или както казва известният хокей-играч Уейн Грецки „човек изпуска 100% от ударите, които не пробва“. Това се дължи на множество причини и, не се изненадвайте, те са само и единствено у нас самите. 

Разгледайте този списък и се замислете преди да се откажете за пореден път.

Предаваме се, защото...

очакваме бързи резултати
Истински значимите промени не настъпват за ден-два. Дори самата промяна да стане изведнъж, ние се нуждаем от време преди да започнем да долавяме нейните ефекти.

спираме да вярваме в способностите си
Футболист, който не вярва, че е точен, няма да се опита да направи онзи ключов пас. Планинар, който не вярва, че е издържлив, няма да се покатери до онова невероятно езеро.

не можем да се отърсим от миналото
Докато едни дълбаят в собственото си величие и падение през годините, други се захващат с това, което трябва да се свърши сега. В резултат едните имат много застояли проблеми, а другите гледат смело напред.

сме обсебени от грешките
За всеки проблем има решение, но и за всяко решение има проблем. Колкото повече възможни грешки търсим, толкова по-малка е вероятността поне да се опитаме да направим нещо.

бъдещето ни плаши
Бъдещето е точно като миналото, ако никой не прави нищо. Ако ние не преследваме стремежите си, и нашето бъдеще ще е точно като миналото ни. Няма от какво толкова да се страхуваме.

се съпротивляваме на промяната
Промяната идва, за да разруши комфорта на познатото и да всее хаос в живота ни. Но докато се съпротивляваме, никога няма да успеем да превърнем новия хаос в нов комфорт.

се отказваме от силните си страни
По някаква незнайна причина решаваме, че светът не се нуждае от това, с което ние можем най-много да допринесем. Какво става, когато най-добрият занаятчия никой вече няма нужда от неговия труд и заключи завинаги вратата на работилницата си?

решаваме, че светът ни е длъжен с нещо
Изстрадали сме твърде много? Преборили сме се с непреодолими препятствия? Поздравления. Всички останали си прекарват времето да правят точно същото като вас. И са заслужили точно това, което сами са постигнали.

страхът от провала е по-голям от желанието за успех
Какво ще стане, ако всичките ни усилия отидат на вятъра и в крайна сметка нищо не постигнем? Е, по-добре да се насладим на ситуацията преди промяната да е дошла и да е хвърлила всичко в хаос...

не успяваме да си представим какво е възможно
Човек, който е пътувал само с коне, няма може да си представи какво е автомобил. Човек, който е виждал само некачествена работа, няма да знае, че е възможно да работи безупречно.

усещаме, че имаме какво да загубим
Ах, колко много ценим всичко това, което сме натрупали с времето. До такава степен сме се привързали към това, с което вече разполагаме, че няма начин как да намерим нещо още по-добро.

работим прекалено много
Ако цялото ви време е заето от работа, кога ни остава време да спрем и да се огледаме за нови въможности? За ново вдъхновение? За нови приключения и преживявания? За нови успехи?...

приемаме, че собствените ни проблеми са уникални
О да, няма начин някой друг също да е изпитал същите неудобства като нас. Или да има същите разочарования в личния и професионалния си живот като нас. Следователно няма сами да се захванем да ги решаваме, нали?...

гледаме на провала като на сигнал да спрем
Ако в училище бяхме спряли с математиката след първия път, в който не успяхме да решим 14-9=?, нямаше да стигнем далеч. Не само, че можем да превъзмогнем провала, но и там, където най-много се проваляме, може скоро да бъде там, къде най-много успяваме.

се самосъжаляваме
Няма начин как времето, което прекарваме в приказки колко сме онеправдани, слаби и излъгани, да се използва за акумулиране на успехи и самочувствие. Не става въпрос за компромис. Става въпрос за избор между едното и другото.