Прогрес. Заедно!

Електричеството беше провал

azupravlyavam-strlampxix.jpg

Свойствата на електричеството се проявяват за пръв път около 1800 г. в изследванията на учени-пионери като Хъмфри Дейви и Алесандро Волта. Следва един период от около 80 години, през които това откритие преминава от ръцете на един първоначално обнадежден изследовател в ръцете на друг първоначално обнадежден изследовател като някаква използвана, но все още функционираща домашна вещ. През 1879 Томас Едисон най-накрая измисля как да направи крушка, излъчваща светлина, която хората да купуват и да ползват в ежедневието си. Но след като откритието „електричество“ дълго време беше неуспешно, и технологията „електричество“ също не постига успех бързо. Отнема нови 40 години, докато електроуредите се превръщат в стабилни, рентабилни продукти - нещо, постигнато чак около 1920-та година. Но дори тогава, успехът идва благодарение на това, че новите уреди са съпроводени с други причини да се консумира електричество. Освен крушката са изобретени многобройни изделия като тостера, машата за коса и всякакви електрически двигатели. Във всяко място достатъчно голямо, за да бъде наречено град, са прокарани електрически линии за тролеи например. Всички тези странични уреди и забавни играчки са причината да използваме електрическата крушка.

Често пренаписваме историята на различни технологични иновации, създавайки митове за някоя личност, която имала идея и която променила света. Всъщност иновацията никога не е самоцел. Тя е това, което се случва докато постигнеш целта си. Тя се състои в чертежи за машина, която е построена десетилетия по-късно, или лоши финансови решения, които водят до задънени улици. Тя се състои в значителни качествени подобрения, които съдържат много нови идеи, и моментите на провал, в които се чувстваме като обърната по гръб костенурка.

az-upravlyavam-P1170505.JPG

Когато пренебрегваме как точно работи иновацията, става трудно да видим неща, които се намират пред очите ни сега. Ако не знаем, че лампата с нажежаема жичка е била провал преди да стане успех, е лесно да отпишем някои модерни енергийни, и не само енергийни, иновации.

Още по-лошо е приказното разбиране за историята, според което иновацията има конкретен завършек. Иновацията няма завършек. Това, което искаме, и това, от което се нуждаем, се променя постоянно. Електрическата крушка е провал през 19-ти век и успех през 20-ти. В момента отново е провал тъй като някои нови технологии като LED поемат инициативата, въпреки че те самите са били провал в продължение на много години.

Така изглежда иновацията - всички тези малки провали, тривиалности и не съвсем разрешени мистерии, които правят успеха възможен. Тя е разхвърляна и страхотна!