Прогрес. Заедно!

Big data на практика

Сигурно сте го забелязали вече. Той се появява в куп новини и статии. Звучи едновременно внушително, технологично и изключително важно. Въпреки това никога не сте го виждали и никой не го прави. Той е загадъчният ключ към купища иновации и се нарича Big data. 

Популярността му не е случайна - ако се впрегне огромната база данни за нас като потребители, предпочитанията, изборите и поведението ни, компаниите ще знаят от какво точно се нуждаем и какво ни удовлетворява. И съответно ще могат да създават точно тези продукти и услуги, които са ни необходими и ни носят удоволствие. 

Но никога не сме виждали как точно се случва това...   

Ето един практически пример,  който ще онагледи Big data така, както никога досега. Той идва от Швеция и е свързан с дизайн на дома. Вие може би си мислите за Икеа, но всъщност става въпрос за сайт за недвижими имоти, наречен Hemnet. В периода от януари до октомври 2014 в сайта са регистрирани повече от 200 милиона кликвания от уникални потребители, които отговарят на 20% от шведското население. 

Анализът на потребителското поведение на сайта има за цел да установи какъв би бил идеалният дом. Той е създаден за всички и създаден от всички. Главни дизайнери на този перфектен дом са демокрацията и огромната база данни (или с други думи - Big data). 

Резултатът е наречен Hemnet House, но на галено му викат Къщата на Кликовете. Изследването е толкова успешно, че сайтът е в състояние да даде 3-измерно изображение на потребителските предпочитания до най-малкия детайл. 

Така например става ясно, че хората предпочитат къщата да е оцветена в червено, но не просто случайно червено. Те държат на Falu Red, което е типично за старите шведски дървени къщи и обори, и е оставило дълбок отпечатък в местните традиции. Вътрешността силно се различава - модерна, опростена, в светли тонове, каменни облицовки и без стени между кухнята и трапезарията. 

Всичко това позволява да се определи точната цена за тази къща - около 590 000 лв. Сравнена с пазара, тя е сравнително ниска за столицата Стокхолм, но висока за по-отдалечените северни региони на страната. 

И ето как продуктът е създаден. Комерсиализирането е планирано за пролетта на 2016. 

"Това наистина беше един експеримент, воден от любопитството" - коментира за Business Insider Щафан Тел, говорител на Hemnet. "Добре е за бизнеса и е добре за хората."