Прогрес. Заедно!

Аз итерирам, ти итерираш, ние итерираме

Ако заглавието ви звучи като тананикане, значи ви убягва съвсем истинската думичка „итерация“, която на всичкото отгоре съществува в българския език. А когато ни липсва думичка в речниковия състав обикновено това означава, че ни липсва действието, което е обвързано с нея. В случая това действие се отнася до търсенето на решения и възможни подобрения към тях.

Итерация буквално означава „повтаряне“ или дори „обхождане“. Но не това е правилният превод. Всъщност, итерацията е многобройно преразглеждане на една работа преди тя да получи завършен вид. С други думи, да итерирам означава постоянно да подобрявам това, което искам да свърша, като преработвам слабите му страни докато не ги отстраня. Звучи малко тежко, но това е до голяма степен смисълът в това да се върши работа, нали?

Нека да дадем за пример една история, която ни впечатли наскоро*. Представете си дизайнерското студио Pop Chart Lab, което се захваща с приятната задача да направи инфографика на 200 алкохолни коктейла.

Като всеки друг проект, те започват със събиране на данни за съставките им и ги натрупват в суров вид в Екселска таблица. Следващата стъпка е всяка категория да се обособи графически като слънце, а различните елементи да са му лъчите. Така помежду им може да се направят връзки и да се направи полезна инфографика. 

 След първоначалното събиране на данни, работата изглежда наполовина свършена – остава само графично да се нарисуват връзките между съставките на всеки коктейл.

След първоначалното събиране на данни, работата изглежда наполовина свършена – остава само графично да се нарисуват връзките между съставките на всеки коктейл.

Още от началото обаче става ясно, че този формат няма да бъде подходящ и инфографиката ще се превърне в същинско мъчение за четящите я. Студиото оставя работата недовършена, а идеята е замразена за известно време. 

Проблемът очевидно е, че прекалено много стрелки сочат в една посока, а отделните елементи изискват прекалено много място. Всичко това прави графиката нечетлива и „запушена“. Няколко месеца по-късно обаче на студиото му се налага да направи инфографика за шоколадови бонбони и там се срещат с подобен проблем – по-голямата част от бонбоните се правят от млечен шоколад и стрелките пак сочат в една посока. Моментът на гениалност идва, когато поставят млечния шоколад по средата, видовете шоколадови бонбони като пръстен около него и всички останали съставки - встрани. 

В Pop Chart Lab осъзнават, че същата подредба може да послужи и за алкохолната им идея, и се захващат отново на работа. Началото изглежда обещаващо, но с в процеса на попълване все повече и повече категории трябва да влезнат в центъра. Така в един момент се стига до следната подредба: всички алкохолни напитки в „тортата“ по средата, имената на коктейлите като пръстен около тях, горе безалкохолните и долу декорацията. 

Това доказва, че концепцията би могла да сработи. За стил избират афиш от едно време с необичайно дълго заглавие и започват да чертаят линийки. Тази дейност им отнема не по-малко от 40 часа и ако решите да ги проследите, сами ще се убедите колко откачено изглежда всичко. Най-накрая всичко е толкова замотано, че самите автори не могат да проверят дали не са сбъркали някъде нещо. Дори да направят дебелината на линийките да е само 1 пиксел пак ще им трябва плакат с размери 1,2 х 1,8 метра, за да е поне малко четлив. 

Налага се да вземат най-простото решение – минават от 175 коктейла на 68 и променят цветовата схема в стил Saul Bass, за да се подчертаят връзките между отделните елементи. По този начин дори им остава място да добавят пропорциите и необходимите чаши, за да направят инфографиката наистина функционална. 

Месеци работа, почти непрестанен цикъл на прототипиране и ето го резултатът!