Прогрес. Заедно!

10 начина да станете по-иновативни веднага

Понякога добрите намерения и действията се разминават и всичките пожелания да сме иновативни не намират реализация. И в крайна сметка излиза така, че иновативни могат да бъдат само стартъпите, които сякаш прекарват времето си в забавления и намират гениални програмисти по дърветата. 

И това е така, но иновациите обикновено идват от добре установени фирми, които понякога преминават през сложни процеси на преобразуване. Ето 10 лесни за прилагане стъпки, които ще доведат до подобряване на организационната ефективност и иновативност.

1. Определете ценностите и мисията на фирмата
Много по-лесно е да се иновира, когато всички в компанията имат мисия. В САЩ например DHL са поставили екологичността сред основните фирмени ценности и освен, че куриерите им се задвижват с хибридни двигатели, техните маршрути избягват на всяка цена левите завои, защото те изискват повече чакане на светофара.

2. Инстуционализирайте иновацията
Нека служителите знаят, че тя е част от компанията и те имат отговорности, свързани с нея. Много от водещите компании на световно ниво вече имат Изпълнителен директор по Иновациите (CIO) или Изпълнителен директор по Технологиите (CTO).

Ernsting 01.jpg

3. Разчупете офиса си
Хората не са най-креативни докато седят зад бюро. Сигурно сте виждали невероятните офиси на Google и други страхотни пространства, които предразполагат служителите да се чувстват като у дома си. 

4. Създайте канали за комуникация в организацията
Обратната връзка от най-ниските етажи на йерархията е незаменима, а отдел Доставки може да има безценен съвет за отдел Маркетинг. Представете си, че търговците ви виждат, че потенциалните клиенти купуват продукта X само ако вече са си взели продукта Y. Ако те имат лесен канал за комуникация с продуктовите мениджъри, би могло да се създаде общ продукт с повече продажби, а защо не и до ко-брандиране.

5. Взимайте решения, които засягат други хора, заедно с тях
Не само че ще си дадете възможност да взете по-добро решение, а и ще сте сигурни, че то ще бъде добре прието. Иначе просто рискувате хубавата ви идея да се окаже или не чак толкова хубава, или просто нежелана.

6. Работете чрез визуално представяне на идеите си
Те ще са много по-лесни за възприемане от останалите и ще отключват повече креативна енергия. Съгласете се, че една скица на бъдещия ви бутик може да погъделичка фантазията ви много повече отколкото 4 страници със  спецификации и описания.

7. Премахнете страха от липсата на сигурност
Дори и да копирате продукта на конкурентите няма да си гарантирате успех. Защо тогава да се страхувате от нещо напълно ново? Всеки, който се е захващал с иновации, е изпитвал същата несигурност и колебание като вас. Успехът обаче не се дължи на сигурността, че условията са подходящи, а на решимостта да дадем най-доброто от себе си.

8. Събирайте много данни отвсякъде
Изчерпателната информация за вашата дейност в момента дава изчерпателна информация за вашата дейност вбъдеще. Въвеждането на нови начини за измерване на показатели, отговарящи на вашите цели, мисия и ценности, ще ви позволи да видите нови предизвикателства пред фирмата ви. А всяко преодоляно предизвикателство ви доближава до лидерската пазарна позиция.

9. Събирайте мултидисциплинарни хора в екип
С еднакви блокчета Лего не може да се построи нищо, а с различни блокчета може да се сглоби космически кораб. Просто си представете 15 човека, които идват от едно и също поприще и познават едни и същи инструменти, да търсят новаторско решение. Те просто ще се ограничат в рамките на това, което вече са видели, че е било възможно до момента.

10. Мислете за потребителите си
Една гениална идея няма да просъществува, ако хората не разбират как да се възползват от нея. Само помислете – кога за последен път си купихте нещо, с което не знаете как да работите? А кога за последен път отидохте на място, където не ви става ясно какво се иска от вас? Нека си признаем, че бихме избегнали повечето държавни администрации, ако не бяха задължителни.